Search
English

Verdea 2021 - Grampsas Winery

Producer: Grampsa Winery
Varieties: Ρομπόλα , Γουστολίδι, Παύλος
Region: Ιόνιο Πέλαγος

Γιατι ονομάσαμε ετσι αυτόν τον Οίνο : Verdea  Ονομασία κατά παράδοση Ζακύνθου. βερντέα είναι ένα παραδοσιακό λευκό πολυποικιλιακό κρασί, που παράγεται στη Ζάκυνθο, ένα νησί του Ιονίου πελάγους, στη Δυτική Ελλάδα, που για αιώνες ήταν στην κατοχή των Βενετών. Στη βενετική επιρροή οφείλει η βερντέα το όνομά της, από την ιταλική λέξη «verde», που σημαίνει «πράσινο», παραπέμποντας στο πράσινο χρώμα των σχεδόν άγουρων σταφυλιών που χρησιμοποιούνταν για την αύξηση της οξύτητας του κρασιού. Η βερντέα πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ταυτίστηκε με τη μετέπειτα αμπελοοινική ιστορία του νησιού.
Παρά το μικρό μέγεθος της Ζακύνθου, εδώ και αιώνες καλλιεργούνται εκεί πολλές δεκάδες γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Χαρακτηριστική μαρτυρία, αποτελεί ένα ποίημα του 1601, όπου σε λίγους στίχους απαριθμούνται 34 ποικιλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων επιβιώνουν έως και σήμερα! Ωστόσο, η ονομασία βερντέα δεν αναφέρεται σε ποικιλία αμπέλου, αλλά σε τύπο κρασιού. Οι κύριες ποικιλίες που συμμετέχουν στην παραγωγή της βερντέας είναι οι εξής:

Ποικιλιακή Σύνθεση:

 Σκιαδόπουλο, Γουστολίδι, Ρομπόλα, Παύλος.

 

Οινοποίηση / Παλαίωση:

Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Ωρίμανση 4 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρελια.  Παραμονή του κρασιού για 4 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.

          

Γευστικά χαρακτηριστικά:

Οργανοληπτικά στη μύτη διακρίνονται χαρακτηριστικά αρώματα από άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδή, περγαμόντο, γιασεμί και λευκόσαρκα φρούτα Νοτες βανιλιας γλυκών μπαχαρικών και μια πιπεράτη αίσθηση τζιντζερ ολοκληρόνουν την παλέτα του.

Στο στόμα ξαφνιάζει ευχάριστα με την οξύτητα του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σπάνια για λευκούς ξηρούς του δυνατότητα παλαίωσης του και η ικανότητά της να εξελίσσεται διαρκώς μέσα στη φιάλη.

Δυναμικό παλαίωσης : Έτοιμο προς κατανάλωση . Κρατήστε το 5-7 χρονια στην φιάλη για μέγιστα αποτελέσματα

Αρμονία:

Συνδυάζεται ιδανικά με ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά και τυριά.

Απολαύστε το στους 12.5° C.

RRP: €17.50
€16.00
i h
Products specifications
Color White
Type Dry
Region Ionian Islands
Geographical Indication PGI Verdea
Vintage 2021
Variety Robola, Goustolidi, Pavlos
Bottle 750ml (Standard Bottle)
Maturation 4 μήνες
Matured in Oak Barrels
Alcohol 12,50
Organic No
Natural Yes
Aging potential 10+ years
Closure Cork
Serving temperature 12°C - 14°C
0.0 0
Write your own review Close
*
*
  • Bad
  • Excellent

Grampsa Winery

Το οινοποιείο της οικογένειας Γράμψα, βρίσκεται στο ημιορεινό χωριό της όμορφης Ζακύνθου, Λαγωπόδο, στους πρόποδες του όρους Βραχίονα. Οι παιδικές μνήμες από σκηνές του τρύγου και από αρώματα εν ζυμώσει μούστου ήταν αυτές που οδήγησαν τα δύο αδέρφια Χρήστο και Τάσο να δημιουργήσουν το 2011 ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσα στο Κτήμα που οι ίδιοι μεγάλωσαν. Σκοπός τους ήταν να αναδείξουν τον ανεξερεύνητο πλούτο τοπικών ποικιλιών όπως το Γουστολίδι, ο Παύλος, Σκιαδοπουλο και ο Αυγουστιάτης και να επανατοποθετήσουν στη θέση που του αξίζει μέσα στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ένα νησί με μεγάλη δυναμική στην αμπελοκαλλιέργεια. Ο σεβασμός στην παράδοση αλλά και η παρακολούθηση των οινολογικών εξελίξεων σε επιστημονικό επίπεδο, συνδυάζονται αρμονικά προσφέροντας σε κάθε οινόφιλο μία ξεχωριστή εμπειρία.

Customers who bought this item also bought
Picture of At The Root Of The Mountain 2019 - Grampsas Winery
Picture of Malagouzia Assyrtiko 2022- Thivaiki Gi
Picture of Brousko 2019 - Siflogo Winery